Έχετε φτάσει στην ηλικία που δυσκολεύεστε να διαβάσετε τα μικρά γράμματα στο κινητό, στην τηλεόραση ή στο βιβλίο σας;
Η πρεσβυωπία είναι μια πάθηση, η οποία εμφανίζεται φυσιολογικά στα περισσότερα άτομα άνω των 40-45 ετών, με κύριο σύμπτωμα τη θολή κοντινή όραση.
Οπότε αντί να πηγαίνετε “κόντρα” σε αυτή, διαβάστε τα παρακάτω παραδείγματα προς αποφυγή πριν την αγορά των πρεσβυωπικών σας γυαλιών.
10 λάθη, στα οποία εμπίπτουν οι πρεσβύωπες πριν την αγορά των πρεσβυωπικών γυαλιών:
- Επιλέγουν “έτοιμα” γυαλιά, λόγω του ότι είναι οικονομικά και πωλούνται οπουδήποτε -περίπτερα, λαϊκές αγορές, φαρμακεία. Δεν υπολογίζουν ότι η παραγωγή είναι μαζική, με αποτέλεσμα όλα τα ζευγάρια να είναι ίδια - ενός μεγέθους και σχήματος - πράγμα το οποίο σημαίνει πως δεν ταιριάζουν/εφαρμόζουν απόλυτα σε όλους τους τύπους προσώπων.Ο οπτικός, είναι αυτός που θα μπορεί να σας βοηθήσει να διαλέξετε το κατάλληλο σκελετό για εσάς.
- Τα “έτοιμα” γυαλιά έχουν την ίδια διόρθωση για τους δύο οφθαλμούς, ενώ τις περισσότερες φορές οι βαθμοί δεν είναι ίδιοι στα δύο μάτια. Επομένως, η διόρθωση δεν θα είναι αρεστή.
- Τα “έτοιμα” γυαλιά δεν διορθώνουν τυχόν αστιγματισμό, πράγμα το οποίο είναι σύνηθες στους περισσότερους ανθρώπους.
- Τα “έτοιμα” γυαλιά δεν εξασφαλίζουν όραση από τα οπτικά κέντρα των φακών. Δηλαδή η διακορική απόσταση του ασθενή δεν συμπίπτει με την διακορική των οπτικών κέντρων των φακών στα έτοιμα γυαλιά πρεσβυωπίας. Για τους παραπάνω λόγους είναι πολύ πιθανό να προκαλούν πονοκεφάλους και κόπωση στα μάτια .
- Οι φακοί των “έτοιμων” γυαλιών πρεσβυωπίας δεν είναι οπτικά κατεργασμένοι και απαλλαγμένοι από οπτικά σφάλματα με αποτέλεσμα να προκαλούν πονοκεφάλους.
- Τα “έτοιμα” γυαλιά δεν διαθέτουν αντιανακλαστικές επιστρώσεις. Σήμερα κυκλοφορούν στα καταστήματα οπτικών ειδών ειδικές αντιανακλαστικές επιστρώσεις που απορροφούν το μπλε φως των ψηφιακών συσκευών (tablets, monitors, smart phones, λαμπτήρων led).
- Καρκινογόνα υλικά σκελετών. Τα τελευταία δέκα χρόνια, μετά την εμφάνιση των φτηνών γυαλιών πρεσβυωπίας , έχουν καταγραφεί περιστατικά καρκίνου στα σημεία όπου αγγίζουν τα γυαλιά οράσεως στο δέρμα, αυτιά, κρόταφοι, μύτη και την περιοχή γύρω από τα μάτια. Γι’ αυτό και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει βάλει προδιαγραφές (CEN).
- Οι πρεσβύωπες συγχέουν την πρεσβυωπία με την υπερμετρωπία. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που μπερδεύουν τα συμπτώματα της πρεσβυωπίας με εκείνα της υπερμετρωπίας και αποφεύγουν να απευθυνθούν σε οφθαλμίατρο ή οπτικό-οπτομέτρη. Και στις δύο καταστάσεις τα συμπτώματα είναι κοινά, αφού επηρεάζεται η κοντινή όραση.
- Οι πρεσβύωπες συγχέουν τα γυαλιά οράσεως για διάβασμα με τα γυαλιά οράσεως που χρησιμοποιούνται μπροστά από τον υπολογιστή, αφού αυτά τα δύο είναι κατασκευασμένα να χρησιμοποιούνται σε δύο διαφορετικές αποστάσεις.
- Κάποιοι πρεσβύωπες δανείζονται τα γυαλιά άλλων. Το μεγαλύτερο πρόβλημα όσων διαπιστώνουν ότι η κοντινή τους όραση έχει αρχίσει να φθίνει είναι μάλλον το ψυχολογικό. Οι περισσότεροι αρνούνται να φορέσουν γυαλιά γιατί έχουν συνδέσει την πρεσβυωπία με τη γήρανση και συνήθως ζητούν τα γυαλιά κάποιου άλλου για να διαβάσουν στα γρήγορα μια ετικέτα, οδηγίες χρήσης ή κάποια είδηση στην εφημερίδα. Οι οφθαλμίατροι, οπτικοί- οπτομέτρες εξηγούν ότι δεν είναι σωστό να χρησιμοποιούμε τα γυαλιά άλλων ακόμη και αν έχουν τον ίδιο βαθμό πρεσβυωπίας με εμάς, καθώς τα μάτια του κάθε ανθρώπου είναι διαφορετικά και τα γυαλιά κατασκευάζονται με βάση τις προσωπικές προδιαγραφές και ιδιαιτερότητες.